Rögzített és kivehető pótlások

Rögzített és kivehető pótlások

Rögzített pótlások


A korona...
...a fog teljes, látható felszínét borító fogpótlás.  Akkor készíti a fogorvos, ha fogszuvasodás vagy sérülés miatt kevés ép fogszövet maradt, vagy metszőfogak esetén esztétikai okból is készülhet. A korona esetében nincs foghiány, míg hidat akkor készítünk, amikor egy foghiányt akarunk eltüntetni. Így tehát egy híd két koronából, és minimálisan a hiány helyét eltüntető fogból áll, mely a koronákkal összeköttetésben van.
A korona, anyagát tekintve lehet fémkerámia, aranykerámia, vagy akár titánkerámia is, ami azt jelenti, hogy egy vékony fém, arany, illetve titán vázra porcelánt égetnek. Ilyenkor gyakorlatilag csak a porcelán látszik.
A titán és aranyvázas koronák hasonló eljárás szerint készülnek, mint a fémkerámia koronák, és ugyanúgy egyénre szabott porcelánleplezést kapnak. Az aranykerámia pótlás nemesfém tartalmánál fogva baktériumtaszító, jól tisztítható és karbantartható, erős fémallergia esetén ajánljuk.
A fém- vagy aranykerámia fogpótlások nagyon tartósak, de a fog természetes transzparenciáját nem mindig tudják visszaadni.

Manapság egyre népszerűbbek a fémmentes pótlások, amelyek - bár jóval költségesebbek - a fog esztétikumát tökéletesen utánzó restaurációk. Cirkónium-oxid vázra készülnek, porcelán leplezéssel.
A cirkónium-oxidot magas fokú szilárdság és emellett optimálisfényáteresztő-képesség is jellemzi. A beeső fénynek mintegy felét ereszti át, így gyakorlatilag az élő fog teljesen természetes hatásának érzetét kelti. Kitűnő biokompatibilitása és csekély hővezető képessége miatt ideális rögzített fogpótlásokhoz. Szóló koronák és hidak készítésére egyaránt tökéletesen alkalmas.


Inlay-Onlay
A fogkorona nagy részét érintő szuvasodások kezelésekor, régi nagy tömések cseréjekor esetenként annyira kevés egészséges foganyag marad, hogy a fogat már nem lehet töméssel helyreállítani. Ebben az esetben tartós megoldást jelenthet az ún. betét (inlay) készítése. Ez lényegében egy olyan tömés, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, a fogorvos pedig beragasztja. Előnye, hogy helyreállítható a fog anatómiai formája, a meggyengült fogat védi az őt érő erőhatásokkal szemben. A betéteket aranyból vagy esztétikus (fogszínű) anyagból készítjük.
Amennyiben a teljes rágófelszínt érinti a szuvasodás, 'onlay' -nek hívjuk a fogtechnikus által készített tömést.

A porcelán héj
A héjak készítése azért különösen sikeres napjainkban, mert nagyon kevés fogállomány eltávolításával járnak - nem szükséges a fogakat rögtön koronázni - ugyanakkor e héjak rendkívül szépek és tartósak is egyben.

A porcelán héj esetében a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm-t távolítunk el, majd precíziós lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kerámiahéjat. A héjat egy következő ülésben ragasztjuk be. A porcelánhéjakkal kiváló esztétikai hatás érhető el.
Leggyakrabban frontfogak korrigálására használjuk a héjakat, mivel ezek játszanak főszerepet a fogazat esztétikai hatásában. Héjakkal a frontfogak színét, alakját és méretét is meg lehet változtatni.


Részleges és teljes kivehető fogpótlások

Azon pácienseink gondjaira kínálnak megoldást, akiknél a megmaradt kisszámú fog miatt rögzített fogpótlás (híd) már nem készíthető.

A teljes és részleges kivehető fogpótlások rendkívül sokfélék. Szinte minden páciensnek – a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szerint – más és más megoldás ajánlható. A kivehető fogpótlások kombinálhatók rögzített fogpótlásokkal (pl. híd), illetve implantátumokkal is.

A kivehető fogpótlások megtervezése nagy odafigyelést igényel, és általában több lehetőséget is mérlegelni kell. Ugyanarra a fogászati státuszra a páciens igényei szerint olykor több megoldás is javasolható.

Kérje szakorvosunk tanácsát, hogy megtalálhassuk a legmegfelelőbb megoldást fogászati problémájára.