Fogszabályozás - Rögzített készülékek

Fogszabályozás - Rögzített készülékek

A fogszabályozás általában...

...úgy él az emberek tudatában, mint egyfajta esztétikai beavatkozás. Ez azonban nem egészen így van, hiszen a fogsor elsősorban rágásra való, és evés közben rendkívül fontos a fogak "egészséges" helyzete.
Így tehát a fogszabályozás legfőképpen megelőzés, a fogmegtartás egyik módja. Csak a szabályos fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztulását és tisztítását. A rendezetlen fogsorban a lepedék is könnyebben megtapad, s így - normális rágás hiányában - a fogak elveszíthetik az öntisztuló képességüket, ami fogszuvasodáshoz és a fogágybetegségek kialakulásához vezet.
Emellett, a nem megfelelően érintkező fogakkal történő rágás következtében állkapocs-ízületi elváltozások is kialakulhatnak, valamint az ételek nem megfelelő rágása előbb-utóbb emésztési problémákat is okozhat.

A rögzített készülékek

A hagyományos rögzített készülékek az alábbi elemekből állnak: „tappancsok” az, ún. "brekettek" (angolul: bracket) amiket speciális ragasztóval a fog meghatározott pontjára rögzítünk, különböző anyagú, rugalmasságú és átmérőjű fogszabályozó ívek, és azok a rögzítő, vagy elasztikus elemek, amelyek segítenek a megfelelő eredmény elérésében. Ezen felül természetesen sok apró elemet lehet a rendszerhez illeszteni a kezelés során. A bracket-ek anyaga lehet fém, de lehet porcelán, amely bracket-ek kevésbé feltűnővé teszik a fogszabályozó készüléket.
A fogszabályozó kezelés végén, - a rögzített fogszabályozó készülék eltávolítása után – a kezelés időtartamától függően rövidebb-hosszabb, retenciós szakasz következik, amely az elért eredmény megtartását szolgálja.

Valamennyi fogszabályozó szakorvos, a saját tapasztalata alapján dönti el, hogy milyen technikát alkalmaz, milyen bracketekkel akar, illetve szeret dolgozni. Vezető fogszabályozó szakorvosunk, Dr Zentai is kipróbálta több gyártó, sokféle termékét és így választása a látható rögzített fogszabályozók közül az önligírozó bracketekre, neves német és amerikai gyártók minőségi fogszabályozási rendszereire.
Az alábbi szempontok alapján született meg a döntés:
-    kiváló minőség,
-    megbízhatóság,
-    csúcstechnológia,
-    folyamatos termékfejlesztés,
-    esztétikum,
-    a lehető legjobb páciens komfort,
-    rövidebb kezelési idő,
-    nagyszerű eredmények


Önligírozó bracketek előnye

A hagyományos tappancsok estében a sok kiegészítő rögzítő „alkatrész” miatt a súrlódás meglehetősen nagy volt, így a fogak mozgatása sokkal lassabban ment és nagyobb erőt igényelt. Emellett, a kiegészítő drót és gumi alkatrészek miatt a fogszabályozó tisztán tartása is sokkal nehézkesebb volt. Az önligírozó bracketek csökkentik a súrlódási ellenállást, így a fogak kisebb erő alkalmazásával is könnyebben mozgathatók. Ennek eredményeként a kezelés kényelmesebb, a fogmozgatás hatékonyabb és a fogszabályozó készülék könnyebben tisztán tartható. Természetesen az önligírozó bracketek léteznek már esztétikus változatban is. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, ezekkel a szép porcelán bracket-ekkel, már hasonló kezelési időtartam tervezhető, mint a fém változattal.