Fogszabályozás - Kivehető készülékek

Fogszabályozás - Kivehető készülékek

A fogszabályozó kezelés minden esetben a diagnózis felállításával kezdődik. Ehhez szükség van egy panoráma és egy teleröntgen felvételre, valamint egy – egy lenyomatra az alsó- és felső fogívről. Ezeken kívül fotókat is készítünk a páciensről többféle szögből.


Kezelési eljárások

Tejfogazatban leginkább a rossz szokások megszüntetésére koncentrálunk, illetve, izomterápiát, logopédiai kezelést alkalmazunk, és az ép fogazat megőrzésére törekszünk. Vegyes fogazat idején kezdődhet az igazi fogszabályozás, általában kivehető készülékekkel vagy egyszerűbb rögzített készülékekkel. Ezek a készülékek a fogívek tágítására szolgálnak, előkészítik a fogíveket a fogváltás zavartalan lezajlására.
Maradó fogazatban a rögzített készülékekkel érhető el szép, esztétikus eredmény. A fogszabályozó készülékek kerülhetnek a fogak külső, valamint a belső, nyelv felőli felületére is.


Kivehető fogszabályozó készülékek

Többnyire gyermekkorban használjuk őket, vagy egyszerűbb fogelmozdításokra felnőttkorban. Ezek a kivehető készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, de vannak olyanok is, amibe mindkét fogsor beleharap és így fejt ki a fogelőtöréskor hatást a fogakra és az állcsontok növekedésére. 
Miután ezek a készülékek műanyagból készülnek anyagukban színezhetőek a szivárvány minden színében, különféle matricát lehet bennük elhelyezni, vagy akár a páciens nevét is bele lehet írni és csillámporok különböző árnyalatai közül lehet választani. Vannak viszont olyan kivehető készülékek, amelyek gyárilag előkészítettek és méret alapján az orvos választja ki őket. A kivehető fogszabályozó készülékek érthető tulajdonsága az, hogy nagyban függ hatékonyságuk attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.
Az eltérés mértékétől függően kivehető készülékkel történő kezelést követően szükség lehet rögzített fogszabályozó készülék hordására is.