Fogmegtartó kezelések

Fogmegtartó kezelések

 Esztétikus tömes:


A kisebb szuvasodások ellátásakor, vagy a régi tömések cseréjekor ügyelünk arra, hogy lehetőleg csak a szuvas részt távolítsuk el, egészséges foganyagot ne bántsunk. A kialakított üreg töméséhez fényre kötő, esztétikus tömőanyagot használunk.
Bizonyos esetekben tömőanyagot használhatunk olyan fogak felépítésére is, amelyek sérülés vagy például „fogcsikorgatás” hatására elkoptak, illetve letörtek.


Barázdazárás:


A rágófelszín védelme érdekében az azon lévő mély barázdákat - "árkokat" - folyékony tömőanyaggal fedhetjük. Így megelőzhető azok szuvasodása. Az eljárás elsősorban gyerekkorban, az adott rágófog előtörése után 1 éven belül hozza a legjobb eredményt, de később, akár felnőttkorban sem késő ez a fajta megelőzés. A beavatkozás fúrás nélkül, vagy minimális preparálással jár, így fájdalommentes.


Gyökérkezelés:


A fogfájás sok esetben megszüntethető az adott fog gyökérkezelésével. Ilyenkor a fogkorona és a gyökér csatornarendszeréből eltávolítjuk a gyulladt, vagy elhalt idegeket, majd a kitisztított csatornarendszert, az erre a célra kifejlesztett, speciális anyaggal tömjük.

A beavatkozás, - a közhiedelemmel ellentétben - nem szükségszerűen fájdalmas. A preparáláshoz és töméshez a legmodernebb eszközöket, anyagokat használjuk. Az ilyen fogak végleges ellátása a koronai rész helyreállításával végződik. Ehhez, gyakran nem elegendő egyszerű tömés, hanem koronát vagy betétet kell készíteni. Az így helyreállított fogak még sok évig megtarthatók, sikeres kezeléssel elkerülhetők a nagyobb és költségesebb fogászati beavatkozások.