Terhességi inygyulladás

Terhességi inygyulladás

Ha kismama vagy érdemes kicsit tájékozódni a fogínygyulladás megelőzéséről és kezeléséről.

Ínygyulladásnak (gingivitisnek) nevezzük a fogíny gyulladásos elváltozásait, amelyek még nem járnak csontpusztulással. Kezelés nélkül ráterjedhet a fogat körülvevő csontra, ezáltal fogágygyulladás (parodontitis) jön létre. 

 A fogínygyulladás tünetei: vörös, duzzadt és vérző íny,(a szájban található baktériumok túlzott elszaporodása okozza) A hormonok felelnek  a tünetek megjelenéséért, ami az immunrendszer túlzott reakciójának következménye.

Az ösztrogén (női nemi hormon) hatására fokozódik a szövetek folyadékvisszatartása, a hám elszarusodása csökken. Az ösztrogének fokozzák a sejtanyagcserét, a sejtosztódást, hatásukra vérbőség támad, ami az hajszálerek tágulásának következménye. Az egészséges íny feszes, rózsaszín, nem vérzékeny. A gyulladt íny éppen az ellenkezője: könnyen vérzik, duzzadt és vörös. Az ínygyulladás alapja a fogak későbbi kilazulásának, elvesztésének, de szerencsére ez babát váró nőknél általában nem következik be. A terhesség előrehaladtával fokozódnak a panaszok, a nyolcadik hónapban a legkifejezettebbek, majd a szülés után általában spontán gyógyulás következik.

A progeszteron (egy másik női nemi hormon) sérülékenyebbé, vérzésre hajlamossá teszi a szöveteket. A hormonháztartásban bekövetkező változások következtében a fogakat rögzítő kollagén rostok meglazulnak. A gyakori hányások következtében a nyál pH-ja savas irányba tolódik. Emellett megváltoznak a táplálkozási szokások is, ami elősegíti a plakk képződését.

 A fogínygyulladást komolyan kell venni, ugyanis fogágybetegségeket okozhat. A szájban megtelepedő baktériumok gyulladt ínyen keresztül bejuthatnak a véráramba. Nem megfelelő szájhigiéniával a baba is veszélyeztetetté válhat  (születési testsúly,koraszülés kockázata).

Mit tehetsz ellene?

A helyes szájhigiénia nem zárja ki a betegség kialakulásának valószínűségét de enyhíthet a tüneteken . Az első trimeszterben  gondot okozhat az alapos fogmosás, a fogkrém íze, illata válthat ki hányingert, hányást.

Ha a babavárás előtt nem tetted meg,kérj időpontot és minél előbb távolíttasd el fogköveidet.Ha valamilyen kezelésre szorulsz, a második trimeszterben kerülhet rá sor, amennyiben lehetséges.

Moss fogat naponta többször, lehetőleg étkezések után, a fogkrémet pedig – ha émelyegsz tőle – cserélgesd, hátha találsz olyat, ami nem okoz rosszullétet.

Bátran kérdezd meg fogorvosainkat illetve dentálhigiénikusainkat, hogy helyesen mosod -e a fogad de az is megeshet, hogy egyszerűen nem a megfelelő típusú fogkefét használod. Fogkefét akár kéthetente, havonta lehet cserélni, nem elég háromhavonta. A sörték puhasága és a fogmosási technika is fontos. Betegség után gyógyulva azonnal ki kell dobni a régi fogkefét.

Gyógyszertárban is vásárolhatsz fogápolási  termékeket, ott is útba tudják igazítani arról, milyen készítményeket használhat, és melyeket nem javasolják állapotos nőknek.

Ha úgy látod, mégis elért az ínygyulladás, fordulj orvoshoz, a házipatika ilyenkor nem megoldás, a kezeletlen fogínygyulladásnak nagyon súlyos következményei lehetnek, akár koraszülést is előidézhet

!Minden kismama menjen el fogászati ellenőrzés a terhesség elején, majd ellenőrzésre háromhavonta, illetve a fogorvos javaslata szerint. Fogorvosával beszélje meg, milyen fogkrémet, szájöblítő szert, esetleg ecsetelőt használjon, ha gyulladt az ínye. Esetenként lézerkezelés is szóba jöhet.