Melyiket válasszam? Vol.02.

Melyiket válasszam? Vol.02.

A fogkrém és a környezetvédelem

Mi közük egymáshoz?

Először talán nem is gondolnánk, de nagyon sok!  Rengeteg fogkrém tartalmaz ugyanis műanyag mikroszemcséket, amelyek aprócska, néhány mikronnyi, műanyagdarabok. Ezek fogkrémek mellett, jelen lehetnek tusfürdőkben, bőrradírokban is. Parányi méretük miatt a szennyvíztisztító berendezések nem tudják kiszűrni, így sajnos könnyedén eljutnak folyóinkba, onnan pedig a tengerekbe, borzasztóan károsítva ezzel az ökoszisztémát.  

Nagy-Britanniában júliusban emelkedik jogerőre az a környezetvédelmi törvény, mely megtiltja a mikroszemcséket tartalmazó kozmetikumok forgalmazását a szigetországban.  

Ha fontos számunkra, hogy milyen bolygót hagyunk örökül unokáinkra, tiltó jogszabály nélkül is választhatunk olyan termékeket, melyek nem tartalmaznak mikroszemcséket.  

Most már könnyű dolgunk van, ha be akarjuk azonosítani a környezetbarát árucikkeket, mivel ezt megtehetjük a telefonunkra letöltött alkalmazás segítségével. Android (pl.: My little plastic footprint, vagy a Micro Fish) és iOS (pl.: Beat the microbead) készülékre egyaránt találunk olyan appot, ami a segítségünkre lehet a döntés meghozatalában. Ha nem rajongunk ennyire a modern technológiáért, angol nyelven több lista is található az interneten a mikroszemcse-mentes termékekről.  

Döntsünk jól! Csak egy bolygónk van!