Mellékesnek tűnhet....

Mellékesnek tűnhet....

de bizony fontos témát boncolgatunk. Vajon mit illik és mit NEM a fogászati rendelőben?

Elsőre kényes lehet  a kérdés; kimondott  szakirodalom talán nincs is erre vonatkozólag, mégis úgy érezzük, beszélni kell erről is, hiszen egy orvosi rendelőben fontos pár íratlan szabály betartása, saját magunk és társaink érdekében. Mindannyiunknak célja,hogy a páciens  nyugodtan és elégedetten távozzon a fogorvosi székből.

- Ne  menjünk a kezelőbe hívatlanul! Ha időpontra érkeztünk, várjuk amíg szólítanak  bennünket, forduljunk az asszisztenshez, recepcióshoz  felvilágosításért. Természetesen sürgős esetek mindig akadhatnak, ehhez kérjünk az asszisztensek, dentálhigiénikusok segítségét!

- Várakozás közben, ne meséljük fennhangon fogászati problémánk rémtörténetét. Lehetséges, hogy vannak a váróban olyanok, akik rettegnek a fogászati beavatkozásoktól. Természetesen szabad társalogni, de inkább  halkan, közömbös dolgokról igyekezzünk beszélni. Várakozás során kimondottan hasznos a váróban lévő ismeretterjesztő magazinok lapozgatása. Esetleg egy jobb televízió adás, vagy legrosszabb esetben a wifi elterelheti figyelmünket. Rendelőnkben kimondottan gyermekek részére fenntartott  játékok, színezők is találhatók. Utóbbival a felnőttek is szívesen foglalkoznak, egyik cikkünkben már írtunk a felnőtt színezők jótékony , nyugtató hatásáról.

- Ne menjünk kész diagnózissal fogorvoshoz, hiszen  a szakorvos döntheti el, kezelési terv alapján, milyen fogszabályozó készülék stb. kerülhet a szájba, illetve tömések esetén indokolt lehet-e kezelésenként több foggal foglalkozni. A fogorvos a száj és arc esztétikáját is figyelembe veszi, életkori sajátosságoknak megfelelően.

- Kezelések előtt ha lehet ne dohányozzunk, ne igyunk alkoholt , ne fogyasszunk hagymás ételeket és a hölgybetegek ne  használjanak rúzst,mert szétkenődhet a szájon,  a műszereken, és ez mind az orvosnak, mind a betegnek kellemetlen. Mossunk fogat mielőtt beülünk a fogorvosi székbe, erre akár a fogászaton is van lehetőség, de minimum mielőtt elindulunk otthonról! 

-Ne menjünk fogorvoshoz  náthásan, (cseppfertőzés!) légúti megbetegedéssel , illetve  herpeszvírussal! Nemcsak a fertőzésveszély de a balesetveszély miatt sem!Ha mégis  belebotlunk egy egy beteg páciensbe, megkérjük egyeztessen későbbi időpontot, hiszen nemcsak  az ő de a többi páciens, és persze a dolgozók egészségét is figyelembe vesszük!


Miért kell(ene) ezeket megfogadni?

Legfőképp egészségünk érdekében, és hogy ne csak mi, mások is jó érzéssel távozhassanak a a fogorvosi rendelőből.Köszönjük  ha betartod!