Kismamák szájhigiénéje

Kismamák szájhigiénéje

A várandósság rengeteg boldogságot hoz a szülők életébe. Hogy ezt a kismama esetleges fogászati problémái ne árnyékolják be, van néhány alapvető dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

Mivel  a terhesség alatt a kismama hormonháztartása megváltozik, ez kihat az egész szervezet védekezőképességére. Így a lepedékképződés is fokozottabb lehet, könnyebben alakulhat ki ínygyulladás, amely akár koraszüléshez is vezethet.  Persze, odafigyeléssel, a várandósság alatt is fenntartható a jó szájhigiéné. 


Szájápolási tippjeink várandósoknak

A reggeli rosszullétek nagyon sok kismamát azonnali fogmosásra késztetnek.  Ha rögtön a rosszullétet követően fogat mos, azt az egészséges fogak is megsínylik, mivel a dörzsölés,  a még jelen lévő gyomorsavval együtt károsíthatja  akár az egészséges fogzománcot is. Valójában célszerű várni fél- egy órát, hogy visszaálljon a szájüreg normál pH-értéke. Amennyiben nagyon zavaró az íz, nem savas, alkoholmentes szájöblítőt használhatunk, de még jobb a hideg kamilla tea (ha a kismama bírja az ízét), vagy a sima víz. 


Nagyon fontos a rendszeres és alapos fogköz tisztítás 

Mivel a terhesség során fokozódik az ínybetegségek kialakulásának veszélye, még fokozottabban figyelni kell a kismamáknak a szájápolásra. De hiába mos jó technikával legalább naponta kétszer fogat, a fogkefével nem lehetséges a fogközökben megbújó ételmaradékot tökéletesen eltávolítani. Ezért minden nap javasolt a fogköztisztító kefe, vagy fogselyem óvatos, de alapos használata.   


Kalcium bevitel  

A kalcium nem csupán csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét, de egyúttal segít megőrizni fogaink egészségét. Kismamák részére az OÉTI által ajánlott napi Ca bevitel 1200mg. Kiváló kalciumforrás lehet a tej, sajt, joghurt, spenót, brokkoli, petrezselyem, lazac, szardínia, tökmag vagy a mandula.  Amennyiben úgy érzi, hogy az elfogyasztott ételekből nem tudja fedezni a napi ajánlott mennyiséget, kérje ki orvosa tanácsát a lehetséges táplálék kiegészítőkről.   


Egészséges táplálkozás 

Manapság már nagyon sok forrásból tájékozódhatnak a kismamák a várandósság idejére javasolt egészséges táplálkozás alapelveiről. Az egyszerű szénhidrátok (pl.: fehér liszt, cukor) bevitelének csökkentése fogászati szempontból is javasolt, hiszen a cukros ételek gyakori fogyasztása megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Kerülésükkel nem csak a feleslegesen bevitt kalóriáktól szabadulhat meg a kismama, de fogai egészségért is sokat tesz.     


Fogászati kontroll 

A várandósság alatt még fontosabb a rendszeres fogászati kontroll, mely során a fogorvos alaposan megvizsgálja a szájüreget a lehetséges szuvasodás, fogágybetegség (pl.: terhességi ínygyulladás), vagy más szájüregi elváltozás jelei után kutatva. Fontos kihangsúlyozni, hogy az időben felfedezett fogászati probléma mindig sokkal könnyebben kezelhető, mint egy elhanyagolt előrehaladott elváltozás.    Ha terhessége idején az alábbi tüneteket tapasztalja, mindenképp keresse fel fogorvosát:  - duzzadt, élénkvörös színű íny,  - tapintásra érzékeny, fájdalmas fogíny  - ínyvérzés fogmosáskor, vagy spontán,  - kellemetlen szagú lehelet  Pácienseinknek mi azt javasoljuk, hogy várandósság idején, a fenti tünetek megjelenése nélkül is 3 havonta keressék fel  rendelőnket, hogy megelőzhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását.  Amennyiben szájápolással kapcsolatos kérdése van, forduljon bizalommal szakképzett dentálhigiénikusainkhoz.