Jön a hideg idő, sajnos vele együtt a megbetegedések is .

Mára nagyon sok szállóigénk van ha betegek vagyunk, egyes reklámokból pl. nátha , köhögés ellen. Mégis ami az utóbbi pár évről megmaradt, az, hogy vigyázzunk egymásra.

Továbbgondoltuk a dolgot és ez számunkra már nemcsak a világméretű járvány miatt érvényes mondat.

De miért is fontos ez a fogászatban?

Nos képzeljük el, hogy valaki elbagatellizálja a megbetegedését és eljön egy fél órás tömésre,torokfájósan, köhögve náthásan. Ez  a fél óra bőven elég arra, hogy -bár az infekció protokoll előírásainak megfelelően és a higiéniás szabályokat betartva, védőfelszerelésben (maszk ,kesztyű ,plexi) dolgozik a team - a nyállal , vízzel és vérrel járó kezelés közben cseppfertőzés útján  megbetegedjenek az asszisztensek és az orvos is .Mi is a cseppfertőzés?

„A fertőző betegségek terjedésének az a módja, amikor a kórokozók (vírusok, baktériumok) beszéd, tüsszentés, köhögés után a levegőben szétporlasztott nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal jutnak tovább. Egy erős légáramlat a fertőző nyálcseppeket többméternyi távolságra is elsodorhatja. A kórokozók órákig lebeghetnek a levegőben, és a fertőző személy jelenléte nélkül is megbetegedést okozhatnak.”                                                       Sajnos   a legnagyobb  óvatosság mellett is előfordulhat , hogy a páciens fertőz. Az orvos jó esetben nem dől ki , tünetmentes ám tovább fertőz. Rosszabb esetben kidől és a többi páciens is hoppon marad, akik már hetek óta várják hogy kezeljék őket. Természetesen minden fogászatban van egy  kötelező infekció protokoll ami alapján az eszközöket és a rendelőt fertőtleníteni kell.Ez központi ellenőrzés alatt áll, hiszen enélkül nem működhet egy fogászat.

 Viszont van egy másik oldal, az illemtan, viselkedés egyészségügyi intézményben, aminek vannak fix részei és vannak íratlan szabályok, amiket minden páciensnek illik betartani, ezzel egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk,mert  számunkra  fontos, hogy pácienseink a jó légkörön kívül biztonságban is érezhessék magukat. Túl akarnak  lenni a kezelésen, hiszen a fogászatban töltött időt,bár nem  a kellemes ottlétről szól ,az ott dolgozók  megpróbálják szakmai tudásukkal és gépeikkel megkönnyíteni.

Beláthatjuk , hogy a kis megfázás is betegség, és ha kijöttek a fránya hólyagok a szánkon, akkor se féljünk új időpontot egyeztetni, hiszen mindenkinek érdeke , hogy a páciens bekerüljön a székbe. ;)

Vigyázzunk egymásra!



Forrás:  – Cseppfertőzés, Házipatika.com, szakkifejezések