Fogszabályozós tények

Fogszabályozós tények

Fogszabályozós tények - 1. rész

Tény 1.  A NASA készítette a fogszabályozó ívekhez használt fém ötvözetet. 

Bizonyára hallotta, hogy néhány, fogszabályozáshoz használt ív nikkel-titán ötvözetet tartalmaz, de azt is tudta, hogy ezt eredetileg a NASA fejlesztette ki, hogy az űrprogramjában használja? Ennek a szuperelasztikus fémnek az az érdekes tulajdonsága, hogy test hőre aktiválódik és többszöri hajlítás és a fogakhoz történő rögzítést követően is képes felvenni az eredeti alakját, hogy segítségével a fogak a kívánt pozícióba kerüljenek.   


Tény 2.  A fogszabályozó készülék közel 300 éves. 

1728-ban Pierre Fauchard - akit a fogorvoslás atyjaként tisztelnek – megtervezte az első fogszabályozó készüléket, mely lapos fém lemezkékből állt és vékony fonallal volt a fogakhoz rögzítve.    


Tény 3.  Minden fogszabályozó szakorvos fogorvos. 

A fogszabályozó szakorvos, olyan fogorvos, aki fogazati, harapási rendellenességek prevenciójára, korrekciójára szakosodott. Ehhez a fogorvosi diplomája megszerzése után 3 évet töltött el akkreditált posztgraduális képzésben és csak ezt követően tehette le a fogszabályozó szakorvosi szakvizsgát.   


Tény 4.  Már az ókori Egyiptomban is vágytak a szabályos mosolyra 

Habár az első fogszabályozó készülékeket csak a XVIII. sz. elején kezdték el használni, már több ezer évvel ezelőtt is szerettek volna szép mosolyt. Ugyanis az ásatások során sok olyan múmia került elő, akiknek állati bélből készült zsineggel voltak körbe tekerve a fogai. Ezekről azt feltételezik a régészek, hogy valószínűleg fogszabályozási céllal használták.    


Folytatjuk...