Cukorhisztéria-egyem vagy ne ?

Cukorhisztéria-egyem vagy ne ?

Nem mondhatjuk meg mit egyél és mit ne. Nem is akarjuk. Ám vannak dolgok, amiket fogászati szempontból is jó ha tudunk a cukorról .

A szilárd cukor felfedezését a 4-7. század közötti időszakra teszik. A 6. században luxuscikknek számított. A világ éves cukorfogyasztása napjainkban (2015) mintegy 180 millió tonna. Magyarország cukorfogyasztása évente 375-400 ezer tonna.Luxuscikk? Megszokás?Nem tudjuk mi áll emögött, de az biztos, hogy  bizonyos szempontból a szervezetünknek szüksége van rá.

A cukrok a táplálékainkban megtalálható egyik fontos tápanyag csoport, a szénhidrátok épitőkövei. Számos élelmiszer alkotórészeként találkozhatunk velük. Legfontosabb élettani funkciója az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, tanuláshoz szükséges energia biztosítása, de fontos szerepet játszanak a sejtek, szövetek és szervek felépítésében és működésében is.A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása.


Hogyan csökkenthetjük az elfogyasztott cukor mennyiségét?
Ne cukrozzuk az ételeinket, vagy legalábbis tegyünk kevesebb cukrot az ételeinkbe és az italainkba. A cukrozott üdítőket cseréljük le a cukormentes változatra, vagy részesítsük előnyben a teljesen cukor nélküli italokat (ásványvíz, gyümölcstea stb.) Bizonyos ételekben a cukrot helyettesíthetjük is, például fűszerekkel, vaníliával vagy éppen szárított és friss gyümölcsökkel.
A cukros ételek magas szénhidráttartalma a lepedéket ragacsossá teszi, így az könnyedén megtapad a fogak felszínén, illetve a nehezen elérhető fogak közti területen. A lepedékben levő magas cukortartalom a baktériumok kánaánja. A baktériumok a cukrok elfogyasztásával sajnos savakat termelnek. Minél több cukor van a lepedékben, annál több sav keletkezik, mely marja a fogzománcot.


A kritikus pH érték: pH 5.5 Minél többször viszünk be szénhidrátot, annál több sav keletkezik, így annál hosszabb ideig marad a kritikus szint alatt a savérték. A fogzománcból pH 5.5 alatt, a savak hatására az ásványi anyag kioldódik. Az ásványi anyagok kioldódásával az erős zománcszerkezet meglazul, a baktériumok átjuthatnak a fogfelszínen. A fogfelszín alatt a fogszövetben később a szerves anyagok is bomlani kezdenek, így szép lassan megindul a fogszuvasodás.


Próbáljuk kerülni a ragacsos, nyúlós ételeket, inkább fogyasszunk sok rágást igénylő zöldséget, gyümölcsöt!
A rágás fokozza a nyáltermelődést, ezáltal jobban tud érvényesülni a nyál fogmosó, tisztító hatása. A kemény darabok rágás közben magukkal sodorják a fogakon megtapadó lepedék nagy részét, így tisztítva a fogakat.


A szénhidráttartalmú élelmiszerek (köztük vannak a cukros ételek is!) fogyasztása után körülbelül fél órával mossunk fogat, és fordítsunk különös figyelmet a fogközökre is! 
A szuvasodás ellenőrzésére kérjen minimum félévente kontroll időpontot fogorvosához!