Cukorhisztéria 2.0 Xilit Vs. Eritrit

Cukorhisztéria 2.0 Xilit Vs. Eritrit

Sokan édesítőszereket keresnek a cukor alternatívájaként, különösen, ha aggódnak a fogaik egészsége, a fogyás vagy cukorbetegség miatt. Vajon a Xilit vagy az Eritrit nyerő?

 A kérdésre a válasz nem egyszerű. A cukorpótlók alacsonyabb vagy null kalóriatartalmú édesítőszer alternatívái a hagyományos cukornak. Megtalálhatók élelmiszerben és italban, amelyet „cukormentes” vagy „diétás ”ként forgalmaznak. A széles körben használt cukorpótlók  lehetnek : 

-Mesterséges édesítőszerek : pl. az aszpartám.

 -Cukoralkoholok:pl. a xilit és az eritrit. 

A név ellenére nem tartalmaznak alkoholt. Ezek az édesítők hasznosak lehetnek a fogyásban.Kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, mint a cukor.De sikeres fogyókúrához nem elegendő csak ezen édesítők használata.

Mi az a xilit? 

A xilit egy természetes anyag, amely megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, és természetesen a testünkben is előfordul. A cukorhoz hasonló édességgel, ízével és térfogatával azonos módon alkalmazható.A magas napi bevitel hasmenést okozhat. A Xilit mérgező a kutyákra, ezért vigyázzon, nehogy a xilitet tartalmazó ételeket osszon meg háziállataival.A Xilit segíthet az embereknek stabilabb vércukorszint elérésében. Egy kutatás szerint a 2- es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet.

Xylit és a száj egészsége

 A legtöbb cukor 6-szénatom, jól kötődik a baktériumokhoz és savat termel a fogyasztástól számított másodpercek alatt. Baktériumok és savas környezet (alacsony pH) segíti a fodzuvasodást. A xilit különbözik ettől. Ez egy 5 széntartalmú cukor, amely nem kötődik a baktériumokhoz. Kevesebb sav képződik a csökkent baktériumpopuláció miatt. Rendszeres használat esetén a Xilit csökkenti a bomlást. Minimalizálja a baktériumokat és a savat. A xilit számos formában rendelkezésre áll - a fogászati ​​célokra leggyakrabban a menta, a rágógumi és a fogkrém. Az ajánlott napi  mennyisége 6-10 gramm. A Xilit mindenki számára előnyös lehet. A fogak különösen hajlamosak a szuvasodásra, amikor először kitörnek. A xilitet a katonai személyzetnek adják át az MRE-kben ( kész ételek). Azokban az embereknek, akiknek nincs elegendő nyáluk, általában magas a baktériumszint és az alacsony pH-érték, ami jelentősen növeli a szuvasodás kockázatát. A xilit termékek megtalálhatók a legtöbb bioboltban, drogériában vagy online megrendelhetők. 

forrás : Monica Bryant, RDH, Tricha O'Hehir (RDH, MS)Yankee Dental Kongress, Boston, MA, 2013. február.

Mi az eritrit? 

Ez az édesítőszer sok gyümölcsben előfordul . A gombákban és az erjedésből származó ételekben is megtalálhatók, mint például a bor, a sajt és a szójaszósz. Általában ömlesztett édesítőszerként használják alacsony kalóriatartalmú ételekben, és nincs utóíz. Ami megkülönbözteti, hogy nem tartalmaz kalóriát, és úgy tűnik, hogy nem okoz ugyanolyan emésztési problémákat, mint a többi cukoralkohol. De annak fogyasztása sav-refluxhoz vezethet, elősegítheti a kiszáradást és az elektrolitvesztést.Más cukor-alkoholokhoz hasonlóan az eritrit nem vezet a fogszuvasodáshoz.Egy táplálkozással foglalkozó tanulmány kutatói úgy találták, hogy erős antioxidánsként hat, és kedvező hatással van az erekre.

Szóval melyik az egészségesebb? 

Egy magyarországi tanulmány megállapította, hogy az eritrit jobb lehet a fogak egészségének megőrzésében , mint a xilit. Összehasonlítva a xilittel, az eritrit teljes mértékben felszívódhat a testünkben, kevesebb emésztési zavart okozva. Ráadásul az eritrit egyáltalán nem növeli a vércukorszintet, míg a xilit csekély hatással vanrá. A Közérdekű Kémiai Konyha Tudományos Központja javasolja a xilit korlátozását, miközben az eritritolt biztonságosnak minősíti. Mindazonáltal mindkettőt mérsékelten kell használni.

Ha úgy dönt, hogy ezeket fogyasztja, a legjobb, ha ezt a döntést előbb megbeszéli orvosával, és figyelemmel kíséri, hogy teste hogyan reagál ezekre az anyagokra.


Forrás: 

Amo K és munkatársai. (2011). A xilitol hatása az anyagcserére és a zsigeri zsírokra. 

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/

Kémiai konyha: Eritritol. (ND).