Arany a fogászatban

Arany a fogászatban

Találkoztál már aranyfogú emberrel? Nos régen még látványos és irigylésre méltó volt,ha valaki aranyat viselt a szájában, ma már nemcsak ez jelenti a luxust.

Persze az arany árának ismerete mellett nem jelenthetjük ki, hogy mindenkinek megadatik  ezt viselni, de tény, hogy napjainkban a  természetes fognak látszó pótlások, a vakítóan fehér , szabályos hollywoodi mosoly a menő.


Az arany a természetben elemi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum

A fogorvoslásban nemesfém-jellegéből adódó kis reakcióképessége, nem allergén jellege, valamint könnyű alakíthatósága miatt nagy a szerepe. A fogtechnikában vékony fóliaként vagy szintén öntéses technikával használják.

Előny: teljesen szövetbarát és baktericid, nem allergizál. Arany pótlások mellett megfelelő szájhigiénia esetén sokkal ritkábban alakul ki fogszuvasodás, gyulladás. Puhaságának köszönhetően könnyen alakítható, polírozható.   

Hátrány: a magas ár.


Az arany fogékszerek iránti divatőrület,  a tengerentúlról ered. Amerikában a 90-es években főként az afroamerikai fiatalok, rapsztárok, sportolók húzattak először aranykoronát makulátlanul fehér fogaikra, mellyel mindenki számára nyilvánvalóvá tehették, hogy nyomorúságos gettósorukból  sikerült kiemelkedniük.

Bár napjainkban  inkább a szolidabb kristálykövecskék a divatosak amik nem károsítják a fogzománcot, néhány magazinban még találkozhatunk  sztárokkal akik a nagyobb aranyfogdíszeiket figyelemfelkeltésre használják.