3-Trimeszter, három kezelési időszak

3-Trimeszter, három kezelési időszak

Ha kisbabát vársz , ne hagyd ki ezt a cikket!

Talán már  elmondták, hallottad, utána néztél, hogy a terhesség három trimeszterében is érdemes vigyáznod a fogaid egészségére (IS).Foglalkoztuk már itt a blogon a terhességi ínygyulladással, és fontosnak tartjuk,hogy pácienseink  minél jobb tájékoztatást kapjanak  a babavárás időszakában,csak úgy, mint a többi kontroll és kezelés során.

Első alkalommal (I. trimeszter), a szakorvos és a dentálhigiénikus egyaránt felhívja a figyelmet a helyes és alapos szájápolásra,  hiszen a hormonális változások miatt, az íny és a nyálkahártya változik, gyulladásra hajlamosabbá válik. Röntgenezni nem szabad, a fogorvosi kezelések halaszthatók , ám akut esetek kezelhetőek, a szakorvos dönti el ennek módját.

Terhesség idején  saját és a baba egészsége érdekében nem ajánlott:

-dohányzás, 

-alkoholfogyasztás

-tudatmódosító szerek 

-indokolatlan gyógyszerfogyasztás

-kemikáliák alkalmazása (pl. hajfesték)

A babavárás következő időszakában (II. trimeszter)már  elvégezhetők  a fontosabb teendők, szuvas fogak ellátása, rossz fogak vagy foggyökerek eltávolítása, illetve ha a páciens kívánja és a kezelést a fogorvos is jónak látja, fogpótlás.Szintén nemcsak saját, hanem a baba egészsége is megkívánja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő szájhigiénével.

A terhesség befejező dőszakában (III .trimeszter), visszatérhet az ínygyulladás, jellemző lehet  az újra megjelenő fogínyvérzés illetve fogmozgathatóság. Mindegyik hormonális eredetű és csak ideiglenesen jelentkezik, de érdemes  odafigyelni rá, hogy a szülés utáni időszakban minél több problémától kíméljük meg magunkat. Az utolsó időben már nem javasolt kezelés.Természetesen ha akut fájdalom, gyulladás lép fel, kezeltessük.

(forrás: Dr. Kikovics Péter; Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar)