3 ok amiért több zöldséget érdemes fogyasztanod

3 ok amiért több zöldséget érdemes fogyasztanod

Sokszor elmondták már más portálokon is , hogy milyen egészségesek a gyümölcsök és zöldségek, melyik segíti a wellnesst, a fogyást.De hányan figyelmeztettek arra,miért jók ezek a fogainknak?

Itt az idő kicsit feleleveníteni, miért jó a fogainknak, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást. A megfelelő nyáltermelés helyes szájápolási szokásokkal kombinálva nagyszerű természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.

A fekete és a zöld teában lévő jótékony polifenolok megölik vagy ártalmatlanítják a dentális plakkokban lévő baktériumokat, így megakadályozzák a szaporodásukat és a savtermelést. Bár a tea védi a fogak egészségét, esztétikai problémát okozhat: főként a fekete tea komoly színező hatással bír, így az, aki fehér fogakat szeretne, ne vigye túlzásba a teafogyasztást.

 A-vitamin: a sárgarépában, sütőtökben és a sárgadinnyében, valamint a zöldszínű leveles zöldségekben, mint a spenót, a kelkáposzta található. Az A-vitamin a lyukas fogak ellen küzd, és egészségesen tartja az íny sejtjeit.

 B-vitamin: banán és mandula

C-vitamin:sárgadinnye, kivi és citrusfélék (a vérző íny, a laza fogak és a sejtek sérülése ellen véd,szájsebészeti beavatkozások után segíti a gyógyulást.)

Leveles zöldségeknek fontos a szerepe a csontok (így a fogak) egészségében és fogvesztés megelőzésében,sőt segít a fogzománc újjáépítésében!

Ám ez csak töredéke a szükséges és hasznos vitaminoknak illetve zöldségeknek, amikkel növelheted a napi beviteledet létfontosságú antioxidánsokból és ásványi anyagokból. Ha megeszed az egész gyümölcsöt vagy zöldséget, azzal sok rostot is beviszel. Az ilyen rostok, amik például zellerből vagy almából származnak, tisztító hatással vannak a szájüregre. Ezért fogyassz minél több nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, ne csak multivitamint vagy gyümölcslevet válassz.

A rendszeres zöldség-gyümölcs fogyasztás fontos a fogak és a szájhigiéné szempontjából is. A vitaminhiány azonnal meglátszik az ínyen, hosszú távon akár komoly problémákat is okozhat. Illetve vigyázzunk a savas gyümölcsökkel, hiszen károsíthatják a fogzománcot!

Itt a nyár,itt az idő feltölteni a vitaminkészleteket és tovább óvni fogaink egészségét!